HírekSzínvonalas oktatást segítő játékokkal gazdagodtunk

2019.05.20, 12:51

A Berettyóújfalui Tankerületi Központ fenntartásában működő Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, mint támogató által meghirdetett NTP-TFJ-18-TK-0034 kódjelű, a tehetségsegítés feltételrendszerének javítását célzó hazai programok támogatására kiírt pályázat keretében „Olvasom, értem” címmel 1 989 000 Ft-ot nyert. Az összeget teljes mértékben az alsó tagozatos anyanyelvi tehetséggondozást segítő tárgyi eszközök beszerzésére fordítottuk. Ezek az eszközök nagymértékben hozzájárultak a Berettyóújfalui Tankerület által immár 5. éve bevezetett mérés-értékelési eredmények jelentős javulásához.

A pályázat célja volt, hogy olyan programokat szerveztünk tanulóinknak, amelynek során fejlesztettük szóbeli és írásbeli kifejező készségüket, ezzel együtt bővítettük szókincsüket, ami hozzájárult a szöveg megértéséhez. Játékos, figyelemfelkeltő feladatok segítségével megszerettettük az olvasást. Az olvasás során fejlődött a helyesírásuk, a gondolkodásuk, a képi fantáziájuk. Kialakult a rutinszerű szóolvasás, aminek segítségével könnyebben elboldogultak az írott szövegben, a tanulnivalóban és a hétköznapi életben is. Az olvasás nem csak a tudásszerzés eszköze, hanem formálta a jellemet és egyben hasznos időtöltés is volt számukra. Közvetett célunk volt, hogy baráti kapcsolataikat személyesen éljék meg, élményhez jussanak. Szociális kompetenciájuk, szabálytudatuk fejlődött!

Az eszközök kiválasztásánál legfontosabb szempont az volt, hogy a tanítási órákon megszokott módszerektől eltérően, sokkal játékosabb formában fejlesszük tanulóinkat. Olyan élményt és tudást adtunk, ami a tanulók kikapcsolódását, feltöltődését szolgálták tanórai kereteken kívül. Az anyanyelvi intelligencia fejlesztése hihetetlenül fontos feladatunk. Ezek a társasjátékok közvetlen módon, az élményszerzés mellett fejlesztették a szókincset, a szövegértést, a szövegalkotási készséget, ezek mellett az induktív, deduktív és a problémamegoldó gondolkodást is. A bábjáték sokoldalú, komplex hatása miatt nagyon alkalmas módszer volt a gyermeki személyiség fejlesztésére. Segített a kapcsolatok kialakításában. Színes világa örömérzetet, vidámságot keltett a gyermeki lélekben, s ez a beszédét is színesebbé tette.

 


Elsöprő győzelemmel zárta a szezont a BMSE serdülő leány kézilabda csapata

2019.05.20, 10:37

2019. május 19-én zárta a tavaszi szezont a BMSE serdülő leány csapata Deszken, ahol elsöprő győzelmet arattak. Összesen 16 meccset játszottak, ebből 11-et megnyertek. Így a Dél-Keleti régió bronzérmes csapata lett a BMSE.

Iskolánkból 4 tanuló erősítette a csapatot:

Kovács Nikoletta 7.b

Körtvélyesi Dóra 8.a

Nagy Zsófia 8.b

Varga Réka Csenge 8.b osztályos tanulók.

Nekik és edzőiknek is gratulálunk!


Környezetvédelmi csapatversenyen az 1. helyen

2019.05.17, 12:49

A Debreceni Benedek Elek Általános Iskola által meghirdetett „Élj Ökosan!” környezetvédelmi csapatversenyen iskolánk Szivárvány elnevezésű csapta az 1. helyen végzett. Csapattagok: Csukás Lívia, Jenei Zsófi, Szőllősi Loretta 2.a osztályos tanulók. Szeretettel gratulálunk!


Bajnócás diákjaink a Hajdúböszörményi Néptáncfesztiválon arany és ezüst minősítést értek el

2019.05.15, 08:16

A IX. Hajdúböszörményi Gyermek-és Ifjúsági Néptácfesztiválon több diákunk is kimagasló eredményt ért el a Bajnóca Néptánc Egyesület csoportjainak tagjaként. Felkészítők Turzó Boglárka és Turzó Renáta. Szeretettel gratulálunk!

Gáti Janka 1.a ezüst minősítés

Zákány Nóra 1.b ezüst minősítés

Kerezsi Fanni 2.b ezüst minősítés

Nagy Emese 2.b ezüst minősítés

Rácz Diána 2.b ezüst minősítés

Zsiga Zétény 2.b ezüst minősítés

Nagy Eszter 5.a ezüst minősítés

Szilágyi Laura 5.a ezüst minősítés

Gál Bella Lilla 5.b ezüst minősítés

Nagy Gréta 6.b ezüst minősítés

Zsiga Zsombor 6.b ezüst minősítés

Nagy Zsófia 8.b arany minősítés


Miklovics Léna rajzversenyen 1. helyezést ért el

2019.05.14, 12:41

Az Irinyi Károly Általános Iskola és AMI Fekete Borbála Általános Iskolája által meghirdetett "A mi Földünk, a mi felelősségünk" elnevezésű, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ támogatásával megvalósuló rajzversenyen Miklovics Léna 3.a osztályos tanulónk a 3-4. osztályos korcsoportban I. helyezést ért el. Felkészítő pedagógus Dr. Lingvayné Bánszki Andrea. Szeretettel gratulálunk!


Felejthetetlen napok Székelyföldön a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola diákjai számára

2019.05.14, 10:30

HAT-18-01-0481

2019. május 7-én, a kora reggeli órákban indult útjára a Határtalanul pályázat keretein belül, 2 236750 Ft pályázati támogatás elnyerése után ötven hetedik osztályos tanuló, valamint négy pedagógus a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskolából, hogy a meseszép Erdély egyik méltán híres ékkövének tartott Csiki medencében, és környékén eltöltsön négy felejthetetlen napot.

Közhely, de igaz, hogy a Trianonban elcsatolt országrészek még most, a XXI. században is nagyszerű élményt nyújtanak az ide látogató anyaországi magyaroknak, amit szavakkal leírni lehetetlen. A páratlan szépségű táj, és vendéglátóink kedvessége felejthetetlen élményekhez juttatták a csoportot.

Ez a négy nap olyan pozitív megerősítést jelentett mindannyiuk számára magyarságuk, önazonosságuk tekintetében, amely talán egy életre elkíséri őket.

Utazásaik során Berettyóújfalutól Gyimesbükkig, Korondon át a Békás szorosig, Parajdon és Csíksomlyón számtalan élménnyel gazdagodtak tanulóink.

A Kálvária-domb, a Gyilkos tó és a Békás szoros bejárásával mindannyian örömmel nyugtázhatták, hogy továbbra is a természet szerelmesei.

Parajdon a sóbánya lélegzetelállító mélységével nyűgözte le a tanulókat. Farkaslakán és Szejkefürdőn megemlékeztünk magyarságunk jeles képviselőiről, Tamási Áronról és Orbán Balázsról. Madéfalván rendhagyó történelemóra keretein belül a székely vértanúkra emlékeztek tanulóink.

Különleges élmény volt a Csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola hasonló korú tanulóival való találkozás. Az intézmények kölcsönös bemutatása után jó hangulatú kosárlabda és futballmeccseket játszottak a tanulók. Ebből a találkozóból mostanra barátságok is születtek.

Mindezek mellett természetesen meg kell említeni vendéglátóik figyelmességét, türelmét, a gondoskodást, a kiváló, magyaros ételeket.

Feltöltődve, fáradtan, de mégis kipihenten érkeztek haza Berettyóújfaluba május 10-én, a testvéreik, szülők, barátok nagy örömére.

Nehéz lenne egy csokorba szedni, hogy mi minden történt még velük, ám egy biztos: ha tehetnék, akár már holnap újra útnak erednének.

Herczegh Barna projektvezető


Komplex Tanulmányi Verseny 2. osztály

2019.05.13, 10:26

A Zsákán megrendezett Komplex Tanulmányi Versenyen 2 a. osztályos csapatunk az 1. helyen végzett.

A csapat tagjai:

Frank Hanna, aki magyarból egyéni 1. helyezést ért el

Nagy Zsombor László, aki matematikából egyéni 1. helyezést ért el

Jenei Zsófi, aki környezetismeretből egyéni 3. helyezést ért el

Rácz Kinga, aki magyarból egyéni 5. helyezést ért el

Felkészítő pedagógusok: Kocsisné Jován Ildikó és Nagyné Józsa Zita

 

Patyán Dóra 2.b osztályos tanulónk magyarból egyéni 5. helyezést ért el. Felkészítő pedagógus: Váradiné Béres Beatrix

Szeretettel gratulálunk!