Hírek - KURTÁN MÓNIKA FŐIGAZGATÓ ELISMERÉSEKURTÁN MÓNIKA FŐIGAZGATÓ ELISMERÉSE

vissza...

2024.07.04, 23:28

Örömmel osztjuk meg, hogy a Berettyóújfalui Tankerületi Központ 2024 júniusában Emlékplakettben és a ballagási ünnepségen Tankerületi Elismerő Oklevélben részesítette iskolánk főigazgatóját, Kurtán Mónikát! Az elismeréseket Majosi Pálma, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ Igazgató Asszonya adta át.
 
A Berettyóújfalui Tankerületi Központ fenntartásában működő Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában Kurtán Mónika 2002 óta tanárként végzi oktató, nevelő munkáját, 2014-től pedig megbecsült és elismert intézményvezetője is annak.
A pedagógus pályán eltöltött évtizedek alatt Kurtán Mónika szakmai tevékenységére az elhivatottság az innováció, a jó szervező készség és a nagy munkabírás jellemző. Munkáját a pontosság, példamutatás, elhivatottság, jó kezdeményező készség, nyitottság, a folyamatos fejlődés, a megújulás jellemezte.
Tanítványaival nagy szakmai hozzáértéssel foglalkozik és foglalkozott. Megyei, országos és Kárpát-medencei dobogós helyezéseket érnek el és értek el diákjai természetismereti, környezetvédelmi és biológia versenyeken. Pályájának kezdetén elsősegélynyújtó versenyek mellett nemzetközi és országos úszóversenyeken is előkelő helyeket értek el tanítványai.
Tehetséggondozás mellett Kurtán Mónika közéleti szerepvállalása is jelentős. Egyrészt a versenyek által iskolánk, városunk és vármegyénk hírnevét öregbítette, másrészt intézményvezetőként az elmúlt 10 évben példamutatásban is jeles volt: a városi ünnepségek, megemlékezések, kulturális előadások, kiállításmegnyitók aktív résztvevője volt, jó kapcsolatot ápolt a Berettyóújfalui Tankerületi Központ vezetőivel, annak munkatársaival, a tankerület és vármegye intézményvezetőivel, valamint településünk vezetőivel, vállalkozóival – ezek nagyban segítették intézményünket a különböző pályázatok, fejlesztések kapcsán.
Helyi, települési szinten, illetve a tankerületben, vármegyénkben is elismert pedagógus, intézményvezető Kurtán Mónika: iskoláját a legjobb tudása alapján teljes maximalizmussal vezette, kollegáival szoros viszonyt ápolt. Tudta, hogy a pedagógus, szülő, diák hármassága kell ahhoz, hogy sikeres legyen egy intézmény, a nevelés. Fontos volt számára a szülők, a közösség véleménye; ajtaja bármikor nyitva állt a kollégái és a szülők előtt.
Berettyóújfalu meghatározó oktatási intézményének vezetőjeként igyekezett kihozni a legjobbat mindenből, pedagógustársainak munkáját elismerte, a felzárkóztatás fontossága mellett a sikeres versenyeztetés feltételeit is biztosította.
Sport- és tanulmányi versenyeken rendszeresen vettek részt iskolájából tanulók: nemcsak helyi, hanem tankerületi, körzeti, vármegyei, illetve országos versenyeken szép eredmények miatt iskolájuk, településük hírét vitték. Bámelyik középfokú oktatási intézményben megállják helyüket tanulóink.
Nemcsak versenyfelkészítőként, hanem versenyszervezőként is fontos szerepet tölt be Kurtán Mónika: a Kaán Károly Országos Természetismereti Verseny Hajdú-Bihar vármegyei szervezője és lebonyolítója. A verseny helyszíne a Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola, ahová a vármegyénkből érkeznek ötödikes és hatodikos tanulók felkészítő pedagógusaikkal együtt és viszik hírét a jó versenyszervezésnek, lebonyolításnak, a csodálatos iskolánknak (épület, könyvtár, tornatermek, udvar, iskolakert), településünknek. Nemcsak megyei versenyszervező, hanem a Kaán Károly Országos Természetismereti verseny zsűrijének is a tagja lett.
Kurtán Mónika minden lehetőséget megragadott, hogy pályázni tudjon, hogy jobbá tegye az iskolát, mely a második otthona lett. Évek óta rendszeresen és sikeresen pályázott a nyár eleji Napközi Erzsébet- táborra, melyre az alsós tanulók jelentkeznek hatalmas létszámmal (120-150 fő vesz részt egy hét alatt). Sikeres pályázatai által diákjai közül 60-70 tanuló volt nyaranta az Ottalvós Erzsébet-táborok valamelyikében (Fonyódligeten, Zánkán) üdülhetett.
A hetedikes tanulók évek óta vesznek részt Határtalanul pályázat keretén belül hat napos ingyenes Erdélyi kiránduláson, ennek a háttérmunkájában (pályázatírás, lebonyolítás, kapcsolattartás, beszámolóírás) Kurtán Mónika mindig aktívan részt vett; tavalyi évben kísérőként is segítette a csapatot.
A nyelvtanulás nagyon fontos volt Kurtán Mónika számára is, a bevezetett emelt órás nyelvi oktatás mellett ezért az Európai Unió támogatásával az Erasmus+ program keretén belül a nyelvtanáraink külföldi képzésekre jutottak el, valamint tanulóink közül húszan egy hetet tölthetett Spanyolországban. Óriási feladat volt ez a pályázat, de minden felmerülő problémát sikeresen oldott meg kolleganőivel együtt.
Kurtán Mónika vezetése alatt iskolánk elnyerte az Akkreditált Kiváló Tehetségpont és a Boldog Iskola címet.
Kurtán Mónika munkáját helyi, megyei és országos szinten több alkalommal is elismerték már. A következő szakmai elismerésekben részesült pályafutása alatt:
2021 A Magyar Birkózó Szövetség 100 éves fennállásának alkalmából elismerésben részesítette a sportág helyi támogatásáért
2019 Berettyóújfalu Város Önkormányzatának elismerése a tehetséggondozó munkáért
2019 Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ elismerő oklevele tehetséggondozó munkáért
2018 Rácz Tanár Úr Életműdíj a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítványtól
2018 Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ elismerő oklevele tehetséggondozó munkáért
2017 Oktatási Hivatal Debreceni Pedagógiai Oktatási Központ elismerő oklevele tehetséggondozó munkáért
2015 A Magyar Diákspot Szövetség elismerése a diáksportért végzett kiemelkedő tevékenységért
2014 BONIS BONA – A nemzet tehetségeiért-díj
2012 Kabos Endre-díj kitüntetés Berettyóújfalu Város Önkormányzatától
2011 Hajdú-Bihar megyei Diáksport Szövetség Elismerő Oklevele Hajdú-Bihar megye Diáksportjában végzett kiemelkedő teljesítményéért
2008 Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Elismerése tehetséggondozó munkájáért
 
Az idei év elismeréseihez is szívből gratulálunk, továbbiakhoz minden jót és jó egészséget kívánunk!
Hálával tölt el Bennünket, hogy intézményünk Pedagógusa és Vezetője volt! Sokat köszönhetünk Kurtán Mónikának! Sosem felejtünk el!