HírekELSŐS NYELVÉSZEK A „nyelvÉSZ” versenyben

2022.03.30, 13:38

A Bendegúz Akadémia felmenő rendszerű anyanyelvi versenyén vett részt 4 tanuló az 1. a osztályból.

A feladatok megoldásához stabil, gyors olvasáskészség, gazdag szókincs, nyelvi találékonyság, leleményesség, jó logika egyaránt szükséges volt.

A februári iskolai online fordulón mind a négy kisdiák kiválóan szerepelt, így tovább is jutott a megyei fordulóba.

Március 4-én került sor a megyei megmérettetésre online formában. A feladatlap kitöltésére mindenkinek 45 perc állt rendelkezésre. A feladatokat az Akadémia központjában javították ki.

A következő eredmények születtek:

Balázs Roland – megyei 35. hely (12 pont)

Varga Sára – megyei 21. hely (15 pont)

Sólyom Anett – megyei I. hely (16 pont) – az országos döntőbe jutott.

Nagy Máté Gyula – megyei I. hely (16 pont) – az országos döntőbe jutott.

 

Gratulálunk a versenyzőknek!

 

Felkészítő: Kocsisné Jován Ildikó tanító néni


NEMZETKÖZI BIRKÓZÓ VERSENYEN KÉT ARANYÉREM

2022.03.30, 10:32

Meghívásos szabadfogású nemzetközi birkózó versenyen, a Koncz Ferenc Emlékversenyen vett rész két diákunk 2022.03.27-én Szerencsen a Báránd KSE csapatának tagjaként. Zákány Nóra (4.b) és Hajdú Levente (3.a) tanulók aranyérmet nyertek.

Szeretettel gratulálunk tanítványainknak és az őket felkészítő Berde László edzőnek!

 


Könyvtárban járt az 1.a osztály

2022.03.30, 10:12

Neked van már olvasójegyed? Jelentjük: NEKÜNK VAN!

Könyvtárban járt az 1.a osztály

 

Már majdnem minden betűt megismertünk. Az összeolvasás is jól megy az osztálynak. Öröm látni, ahogy az útjukba akadó feliratokat, a kezük ügyébe, szemük elé kerülő szavakat, mondatokat böngészik a gyerekek. Mindent megbogarásznak, elolvasnak, felolvasnak. És boldogan konstatálják, hogy megértik!

Hogy ez az öröm megmaradjon, fontos, hogy érdekes szövegeket adjunk a gyerekek kezébe. Olyan olvasnivalót, ami további olvasásra ösztönzi őket.

Ezért látogattunk el a Sinka István Városi Gyermekkönyvtárba.

Vezendiné Borbély Margit, Margó néni körbevezetett bennünket a könyvtár egész területén. Megmutatta nekünk a könyvtár legrégebbi könyvét. Kézbe vehettük a legnagyobb és megnéztük a legkisebb méretű könyvet is. Megismerkedtünk a böngészés és a könyvkölcsönzés szabályaival. Majd jöhetett a keresgélés! Mindenki választhatott egy neki tetsző mesés, verses vagy ismeretterjesztő könyvet. Ki is kölcsönöztük! Örömmel vittük haza.

 

Kedves Margó néni! Köszönjük a játékos ismeretszerző foglalkozást!

4 hét múlva ismét jövünk!

Az 1. a osztály

 


Első helyezett iskolánk csapata a „Magyarok Mózese” csapatversenyen

2022.03.30, 09:03

A Berekböszörményi Kossuth Lajos Általános Iskola „Magyarok Mózese” elnevezésű művelődéstörténeti vetélkedőt hirdetett 7-8. osztályos tanulók részére. Iskolánk csapata első helyezést ért el. Csapattagok: Balogh Zsuzsa, Fábián Sára és Vágner Ágota 7. a osztályos tanulók.

A csapat felkészítője: Herczegh Barna történelem szakos tanár

 


Első helyezett iskolánk csapata a „Hunyadiak nyomában” elnevezésű megyei levelező versenyen

2022.03.25, 10:03

A Debreceni Hunyadi János Általános Iskola a „Hunyadiak nyomában” elnevezésű műveltségi vetélkedőt hirdetett az 5-6. osztályos tanulók részére. Iskolánk csapata első helyezést ért el. Csapattagok: Frank Hanna és Szőllősi Loretta 5. évfolyamos tanulók, valamint László Noémi, Megyeri Zita 6. évfolyamos tanulók. 

A csapat felkészítője, mentora: Dr. Körtvélyesiné Bokross Eszter magyar-történelem szakos pedagógusunk.

A megyéből iskolánként egy vegyes csapat jelentkezhetett a megmérettetésre, mely idén a járványhelyzetre való tekintettel levelezős formában valósult meg.

A diákoknak a Hunyadi család életéhez kapcsolódó feladatsort kellett megoldani, melyek közül volt helymeghatározás, vaktérkép, keresztrejtvény, kortárs személyek felismerése és jellemzése, kvíz, kódfejtés, szövegértés, rövidebb kifejtős feladat, riportkészítés egy vitézzel, aki a nándorfehérvári csatában részt vett, Mátyás király és Beatrix királynő esküvői ruháinak megtervezése és ami a legnehezebbnek bizonyult, az idézetfelismerés (ki, kinek, milyen körülmény között mondta). A csapattagok mindegyike megoldotta önállóan a feladatsort, majd a megoldásokat egyeztetve küldték el a debreceni iskolának a végső megoldást.  Diákjaink betekintést nyerhettek a Hunyadi család életébe,új ismeretekkel lettek gazdagabbak.

Gratulálunk a diákok szép eredményéhez és a felkészítő pedagógus munkájához!

Aki többet szeretne megtudni a Hunyadi családról, azoknak a Hunyadiak nyomában című internetes videók részeit ajánljuk.

 


IDF versenyen elért helyezés

2022.03.25, 07:56

Mózsik Boglárka 6.a osztályos tanuló kitartó munkájának és tehetségének eredményeképpen bámulatos eredményekkel büszkélkedhet. Az IDF versenyen elért helyezései: 1. Búza formáció 1.hely 2. Revű formáció 1.hely 3.Tűzőgép kiscsoport 1.hely Ezekkel a számokkal kijutott a Pulai Világbajnokságra. Az MTMSZ Tavaszi Kupán szerzett eredményei: 1.Búza nagyformáció 1.hely 2.Revű/Popular 2.hely 3.Tűzőgép kiscsoport 1.hely+különdíj Ezzel az MTSZM Magyarországi Világbajnokságra kerültek be.

Szeretettel gratulálunk!

 


Országos olvasóversenyen 1. helyezett lett Szőllősi Loretta

2022.03.23, 07:50

A HEBE Kft. 2021/2022-es tanévben meghirdetett országos őszi olvasóversenyén Szőllősi Loretta, iskolánk 5.a osztályos tanulója az 5-6. osztályos szinten, egyéni kategóriában 1. helyezést ért el.

Loretta kiválóan oldotta meg Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági regényéhez kapcsolódó sokrétű, izgalmas feladatokat tartalmazó kétfordulós olvasóverseny kérdésit. A hagyományos rövid választ igénylő, vagy kiegészítős feladatok mellett, gondolattérkép megoldása, kitűzőtervezés, Fűvészkert térképének rajzolása, gyógynövényes füzet szerkesztése, modern olvasónapló / lapbook/ készítése is kreativitásra ösztönözte a versenyzőket. Loretta nem csak olvasta Molnár Ferenc regényét, hanem színházban is látta A Pál utcai fiúk előadást, a filmes feldolgozást is megnézte, valamint szavalóversenyen is Tóthárpád Ferenc: A grund elköltözött című versét szavalta! Lori az olvasóversenynek hála még  jobban megszerette ezt az irodalmi alkotást!

„Nagy a világ, az égig ér
De van ez a föld, ami a kezünkbe fér
Itt nevet a nap sugara ránk
Rajzol egy pályát a deszkapalánk

És a tér, és a nyár, és a fák, az akác
És a kert, és a ház, és a házból a srác
Te meg én ugye szét soha nem szakadunk
Gyere mond, hogy a grund mi vagyunk…”

Szeretettel gratulálunk Szőllősi Lori!

 


A MESEMONDÁS VILÁGNAPJA

2022.03.21, 13:37

A MESEMONDÁS VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL fogadják szeretettel CSÁVÁS DÁVID 4. a osztályos tanuló lélekmelengető meséjét. Örüljünk együtt, hiszen a mese az egyik legjobb örömforrás! Miközben hallgatjuk, szabadon repülhet a képzelet.

 


Debrecenben voltak az ötödikes osztályaink

2022.03.17, 11:31

2021. március 11-én Debrecenbe kirándult iskolánk két ötödikes osztálya. Az Agóra Tudományos Élményközpontban a Fagyos kísérletek- kísérleti bemutató és a Zenélő villámok ismeretterjesztő bemutató után az élményközpont  interaktív terében tölthettek el élményekben gazdag időszakot tanulóink.  Az új ismeretek után napsütéses időben a Botanikus kertben tettünk egy hatalmas sétát, megnéztük a Pálmaház csodálatos növényeit. Napunkat egy közös ebéddel zártuk a McDonald’s-ban.

Örülünk, hogy eljuthattunk Debrecenbe és egy felejthetetlen napot tölthetett együtt a két osztály.

 


Március 16. – A magyar zászló és címer napja

2022.03.16, 15:46

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet idén is ünnepi rajpályázatot hirdetett a magyar zászló és címer megünneplésére.

A Berettyóújfalui József Attila Általános Iskola tanulói közül többen is készítettek alkotást erre az alkalomra.

A Magyar Országgyűlés a magyar zászló és címer emléknapjául, így összetartozásunk egyik fontos ünnepéül március 16-át jelölte ki.

A zászló és a címer egy közösség, egy nemzet összetartozásának jelképei. Számunkra, magyar emberek számára különös jelentőséggel bírnak. Ennek legfőbb oka, hogy bár Magyarország határai nem esnek egybe a magyar nemzet határaival, a nemzet nyelvi, kulturális és történelmi hagyományainál fogva mégis egységes. Ennek az összetartozásnak – a Himnusz mellett – a legfontosabb jelképei a magyar zászló és a nemzeti címer. Több irodalmi, történelmi évfordulóhoz kapcsolódóan is lehetett alkotásokat készíteni.

Felkészítő pedagógusok: Nagy Ilona Éva és Dr. Körtvélyesiné Bokross Eszter