Hírek1.Adventi gyertyagyújtás

2022.12.08, 10:20

Hagyományainkhoz híven az adventi időszakban hétfőnként iskolánkban is meggyújtjuk az adventi gyertyákat. Az 1.gyertya a 7-8.osztályosok részvételével lobbant lángra.

 


KIEMELKEDŐ SIKER A MEGYEI ANGOL VERSENYEN

2022.12.08, 09:13

A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola november 28-án  rendezte meg megyei angol nyelvi versenyét a felső tagozatosok számára. A versenyen több száz tanuló vett részt, akik többsége  a debreceni iskolákat képviselte, de érkeztek versenyzők a megye több településéről és Erdélyből is. Az egyéni írásbeli versenyen a feladatlapok megoldásához a nyelvtudáson kívül szükség volt a versenyzők kreativitására és logikus gondolkodására is. Iskolánkból négy tanuló is kiemelkedő eredményt ért el.

6. évfolyam

Szöllősi Loretta 6.hely

7.évfolyam

Molnár Tünde 1. hely

Briczky Balázs 2.hely

Kocsis Lóránt 4.hely

Eredményükhöz szeretettel gratulálunk!

Felkészítő tanárok: Frank Róbertné, Kulcsár Istvánné

 


MIKULÁSOZÁS ÉS KORCSOLYA-PARTY A 6.A OSZTÁLYBAN

2022.12.07, 13:56

2022-ben is tartalmasan telt a 6.a osztálynak a december hatodika.

Délelőtt az egységes Mikuláscsomagok mellett minden diák saját készítésű meglepetést készített annak, akit húzott. Készült könyvjelző, finom mézeskalács, kekszszalámi-rúd, díszes muffin, karácsonyi dísz, vagy éppen illatos szappan. Nagyon nagy érték, ha valaki kézzel készített meglepetést is tud készíteni. Nagy öröm ilyet kapni is. Az iskolai Mikulás is meglátogatta az osztályt, sokan kaptak üzenetekkel ellátott szaloncukrot is diáktársuktól.

Többen otthon sütött finomságot készítettek az egész osztálynak.

Délután a feldíszített, igazi decemberi hangulatú aulában közös osztálykép után az osztály a Berettyószentmártonban található Műjégpályán korcsolyázott, forró teázott! Igazi, teljes örömteli napot tölthettek együtt a gyerekek az osztályfőnökükkel, Eszter nénivel!  A képek magukért beszélnek! Vigyor

 


„ Az igaz barát ugyanott születik ahol a Hősök!”

2022.12.07, 10:41

A november a társas kapcsolatok ápolásának hónapja. Nagyon fontos hogy az embereknek legyenek barátai, akire számíthat az örömében és bánatában.Kiemelt jelentőségű, hogy az osztályba támaszt nyújtsunk, legyen olyan az osztályban akikben megbíznak, és a  legfontosabb SZERESSÜK egymást. Boldog gyerekek között szorosabb a kapcsolat. Akik pozitívak a környezetük felé, azokra az osztály is szívesebben tekint. Hiszen ők barátságosabbak, energikusabbak, szeretik a  többiek a  társaságát. Minden boldog kapcsolat alapja a szeretet. Egy jó közösségben az egyéni lehetőségek és teljesítmények, messze túlszárnyalják mindazt, amire egyedül lennének képesek. Nagyon sokat beszélgetünk osztályukban a barátság fontosságáról.  Ezeket a kapcsolatokat folyamatosan ápolni kell, törődni kell velük.  Fontos dolog megtanulni a  kisiskolásoknak, hogy figyeljenek egymásra, hallgassák meg egymást. Nagyon sokat játszottunk együtt. Pl  a  melegzuhanyt, ahol ráolvastuk egymásra mit szeretünk benne. Levelet és rajzot készítettek egymásnak amiben megjelent miért is őt tartják egymás barátjának. Elkészítették egymásnak az örökbarátságot jelképező karkötőket is. A barátság karkötő meglehetősen nagy múltra tekint vissza, hiszen már az az Amerikában letelepedő indiánok is készítettek egymásnak olyan ékszereket, mellyel az összetartozásukat erősítették. Osztályunkban is a  gyerekek, a barátaik csuklójára kötötték, a különböző technikákkal elkészült karkötőket.

Beszélgettünk arról kit választunk barátoknak, melyek azok a  nagyon fontos tulajdonságok amikkel egy igaz barátnak, társnak rendelkezni kell. A kapcsolatokon keresztül elérhető támogatást a boldogság egyik alapvető meghatározójaként tartják számon. 

Megfigyeltük hogy melyek azok az állatok akik együtt élek. ( Mint a hal…) Játszottunk fészekfogót, és megbeszéltük miért nagyon fontos a „Fészek melege” A fiúk segítettek az udvar szebbé tételében, összeseperték a faleveleket, a  lányok pedig megépítették az osztályunk „várát” melyet körbe „ölel” a szeretet.

Testnevelés órán sokat játszunk csapatjátékokat is, ahol igazi csapaként együtt játszanak már a gyerekek.

Ha csak egyetlen tanácsot adhatnánk: „Fektessünk be az emberi kapcsolatokba”.( mondta Robert Biswas)

Egyszerűen fogalmazva az emberi kapcsolatok létfontosságúak a boldogságunk és az egészségünk szempontjából. A kapcsolatainkban találunk értelmet, örömet és szórakozást. Egyesek nagy családra és sok barátra vágynak, másoknak elég, ha csupán pár igazi barát veszi körül őket. De mindenkinek szüksége van arra, hogy szeressen és szeressék.

Az igazi csoda abban rejlik, hogy minél többet osztunk meg másokkal, annál gazdagabbak leszünk.

 

 

 


VB a köbön és még a Mikulással is találkoztunk!

2022.12.05, 10:30

Hol?                             –            Vojtina Bábszínházban

Miről szólt a darab?       -             Veszekedésről és Barátságról

Mivel utaztunk?             -             Váradi Busszal

2022. december 2-án 75 alsós gyerekkel, két busszal indultunk Debrecenbe a Vojtina Bábszínházba az első bérletes előadás megtekintésére. A Hoppláda c. darabot a Kossuth u. 1 sz. alatti Szabó Magda Pódiumteremben játszották. Aggódó krampuszok fogadtak bennünket, hogy idetalál-e a Mikulás, ide, az új címre. Míg a „Mikuláshívó varázsigét” keresték, elkezdődött Adalberta és Bogyó kedves, vicces, megható története irigységről, vitákról, közös örömökről, játékról, egy szóval: barátságról. A gyerekek tátott szájjal figyelték a történéseket. Öröm volt látni a lelkes, kipirult arcokat és csillogó szemeket. Nagy tapssal jutalmaztuk a színészek játékát. Ekkor toppantak be a jó hírrel a krampuszok: megvan a varázsige, hívhatjuk a Mikulást! Alighogy kimondtuk a versikét, nyílt az ajtó, s belépett az öreg, nagy szakállú Mikulás! Míg megpihent, énekeltünk, verseltünk Neki. Cserébe „Mikulás-manófaktúrában” készült szaloncukrot kaptunk. Nagyon jól éreztük magunkat, várjuk a következő előadást!

 


Fantasztikus eredménnyel zárult a Bolyai Matematika Csapatverseny

2022.12.05, 09:35

Még a tanév elején meghirdetett versenyen Magyarországról és Erdélyből több mint 1000 csapat indult a 7. évfolyamos általános iskolai kategóriában. Az országos írásbeli döntőből bejutott 6 magyarországi csapathoz csatlakozott Erdély győztese Csíkszereda is. A szóbeli döntőben így 7 csapat mérte össze tudását 2022. december 03-án Budapesten. A győzelmet Csíkszereda csapata szerezte meg. A nagyon erős mezőnyben iskolánk tehetséges „kis matematikusai” az előkelő 4. helyen végeztek.

Csapattagok: Briczky Balázs Zsolt (7. a)
                      Domokos Zalán (7. a)
                      Gulyás Emma (7. a)
                      Molnár Tünde (7. b)

Felkészítő pedagógusok: Szakáll Ferencné, Gyulai Andrea

Gratulálunk és további sok sikert kívánunk mindenkinek!

Köszönjük szépen a tankerület támogatását!